czeskie lasy

konkurs na nowe centrum administracyjne Czeskich Lasów Państwowych w Hradec Kralove, Czechy
Sebastian Dziedzic, Beata Gołas, Marcin Jojko, Jacek Krych, Bartłomiej Nawrocki, Jakub Sahatqija, Agnieszka Weber

Ogromny i zróżnicowany program funckjonalno-użytkowy przyszłego Centrum Administracyjnego Czeskich Lasów Państwowych w Hradec Kralove jak również  wymagany podział na etapy planowanej inwestycji ze względu na istniejące obiekty na terenie opracowania, mają bezpośredni wpływ na kształt zaproponowanego zespołu. Głównym założeniem projektowym jest podział wymaganego programu inwestycji oraz odpowiednie rozdzielenie go pomiędzy pięcioma budynkami. Obiekty rozmieszczono promieniście wokół centralnego zwornika będącego wspólną przestrzenią publiczną i jednocześnie łącznikiem pomiędzy poszczególnymi wydziałami. Projektowany kompleks biurowy w układzie pięcioramiennej gwiazdy zatopionej w otaczającej zieleni umożliwia pełną relację z otaczającym krajobrazem i oferuje wysokiej jakości środowisko pracy będące w bezpośrednim powiązaniu z naturą.

Wejście główne wyraźnie zdefiniowane pomiędzy dwoma południowymi ramionami  prowadzi do strefy centralnej kompleksu zawierającej konieczne funkcje uzupełniające oraz główną salę konferencyjną. Pozostałe części wspólne, takie jak kantyna, sale spotkań, biblioteka, fitness oraz pokoje gościnne, zlokalizowano również na poziomie parteru, ale w poszczególnych ramionach zespołu. Struktura przestrzenna wszystkich budynków jest tożsama – centralnie zlokalizowana klatka schodowa wraz z obwodowym korytarzem obsługują poszczególne pomieszczania, których podział wynika bezpośrednio z wymagań programowych inwestycji.  Dzięki takiej organizacji poszczególnych budynków wszystkie przestrzenie biurowe kompleksu posiadają bezpośrednie naturalne doświetlenie.
Kondygnacja podziemna, powiązana komunikacyjnie z pozostałymi poziomami według wymagań programowych,  zawiera przede wszystkim pomieszczenia techniczne i magazynowe oraz parking podziemny, strefę dostaw itp.

typowa kondygnacja biurowa parter

Drewniana konstrukcja projektowanych obiektów uwidoczniona została zarówno we wnętrzach jak i na elewacjach.  Odkryte na zewnątrz drewniane słupy, rygle i podesty, służą jako przejście techniczne ale przede wszystkim są naturalnym przedłużeniem przestrzeni biurowej na wolnym powietrzu. Będąc strefą rekreacji i odpoczynku pracowników tworzą jednocześnie charakterystyczny element budynków oraz całego kompleksu.  Lekkie podesty pełnią także znaczącą rolę z punktu widzenia gospodarowania energią – odpowiednio zabezpieczają pomieszczenia przed przegrzewaniem w okresie letnim, a w okresie zimowym umożliwiają penetrację promieni słonecznych do wnętrza.

Pięć ramion kompleksu oraz centralny zwornik są niezależnymi elementami konstrukcyjnymi, dzięki czemu umożliwiają etapowanie realizacji bezpośrednio związane z wyburzaniem poszczególnych budynków istniejących i przeprowadzką pracowników do nowych obiektów.

1. 2. 3. 4.
proponowane etapy realizacji centrum

Najbliższe otoczenie nowe centrum administracyjnego jest przewidziane do zadrzewienia lokalnymi gatunkami. Bezpośrednia relacja środowiska pracy i zewnętrznej zieleni niejako wrastającej w układ kompleksu tworzy charakterystyczną wizytówkę centrum Lasów Państwowych. Teren opracowania jest częściowo ograniczony drogą obsługującą południowe parkingi oraz podziemną strefę dostaw z dodatkowymi wejściami. Wymaganą strefę rekreacyjną z kortami tenisowymi zaprojektowano po wschodniej stronie założenia w dogodnej odległości od kompleksu oraz w otoczeniu istniejącego lasu.